Ο Ηγούμενος και οι πατέρες της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, θέλοντας να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των ανθρώπων, καθώς και στην προστασία, μελέτη, συντήρηση και προβολή των έργων τέχνης, τα οποία είναι έργα ειρήνης και πολιτισμού, που δημιουργήθηκαν μακριά απο τα αιματηρά πεδία των πολεμικών συγκρούσεων και τα οποία διαφύλαξε υπό τη σκέπη της η γεραρά Μονή της Παναγίας του Κύκκου στα εννιακόσια τόσα χρόνια της ιστορικής της πορείας, αποφάσισαν να συστήσουν ένα νέο επιστημονικό φορέα, το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου.
1. Αρχαία συλλογή

2. Πρωτοχριστιανικά, Βυζαντινά, Μεταβυζαντινά σκεύη, Αμφια, Κοσμήματα

3. Εικόνες, Τοιχογραφίες, Ξυλόγλυπτα

4. Χειρόγραφα, έγγραφα, βιβλία

5. Πωλητήριο
Ο εκθεσιακός χώρος, πέραν των επιστημονικών προδιαγραφών, από τις οποίες έπρεπε να διέπεται, ο Ηγούμενος της Μονής οραματιζόταν να είναι ένας χώρος πλούσια διακοσμημένος, ώστε να εκφράζει την αίγλη και αρχοντιά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Να αποδίδει τον όρο «Βασιλική», που εμπεριέχεται στον επίσημο τίτλο της Μονής και την συνδέει άμεσα με τα αυτοκρατορικά ανάκτορα της Κωνσταντινουπόλεως, χώρο απο τον οποίο έλκει την ίδρυση και προικοδότησή της η Μονή, αφού ιδρυτής της θεωρείται ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός (1081-1118). Με αυτές τις προδιαγραφές το έργο ανατέθη στο αρχιτεκτονικό γραφείο των Ι. και Α.Φιλίππου. Τα πατώματα των χώρων του Μουσείου καλύφθηκαν με γρανίτες διαφόρων χρωμάτων και μάρμαρα, ένω οι οροφές επενδύθηκαν με ξύλο καρυδιάς, εμπλουτισμένο με ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις και επιχρυσώσεις. Επιμέρους μαρμαροθετήματα με εικονιστικά συμβολικά θέματα, λιθανάγλυφα και τοιχογραφίες επιτείνουν τη διακόσμηση. H όλη ατμόσφαιρα του εκθεσιακού χώρου, με πλούσια υλικά, τον αρμόζοντα φωτισμό, τη βυζαντινή μουσική υπόκρουση, καθώς και τα μοναδικά εξαιρετικά αντικείμενα, τα πλείστα των οποίων είναι κατασκευασμένα από πολύτιμα υλικά, χρυσό, άργυρο, σμάλτο, ελεφαντόδοντο, μετάξι, πορφύρα, μαργαριτάρια και άλλους λίθους, υποβάλλουν τον επισκέπτη, βοηθώντας τον να μεταφερθεί νοερά σε παλαιούς καιρούς και να αναπλάσει στη σκέψη του τη δόξα και το μεγαλείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου βρίσκονται στα βορειοδυτικά του υφιστάμενου παλαιού συγκροτήματος της Μονής. Εισερχόμαστε στον χώρο του Μουσείου απο είσοδο, η οποία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πάνω μεγάλης εσωτερικής αυλής του μοναστηριού. Από αψιδωτή είσοδο, η οποία κλείνει με τετράφυλλη μεγαλοπρεπή θύρα, ένα επίμηκες κλιμακοστάσιο ανεβάζει τον επισκέπτη στον χώρο υποδοχής του Μουσείου, όπου στο βάθος, σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο, βρίσκεται το κατάστημα του Μουσείου, απ' όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί ποικίλα ενθύμηματα (βιβλία, διαφάνειες, κάρτες, αντίγραφα εκθεμάτων κ.ά.).

Ιστορικό ιδρύσεως Αρχαία συλλογή (Room 1)

For comments, corrections or additional information
© LogosNet Group, 1998. All rights reserved