Η έκθεση των εικόνων συνεχίζεται στην επόμενη αίθουσα, στην οποία μας οδηγεί μικρός διάδρομος στο τέρμα του δυτικού τοίχου της αίθουσας 2. Πρόκειται για οκταγωνικό οικόδημα, με θόλο στο μέσο της οροφής, ο οποίος εσωτερικά αγιογραφείται με τον Χριστό Παντοκράτορα, έργο του ζωγράφου Σώζου Γιαννούδη. Το γρανιτένιο πάτωμα, στο μέσο, κοσμείται με απεικόνιση παγωνιού, σύμβολου του Ουράνιου Παραδείσου, κατασκευασμένου απο πολύχρωμα τεμάχια μαρμάρων, έργο του καλλιτέχνη Γεώργιου Γκρέισερ. Στην αίθουσα αυτή, πέρα των εικόνων, παρουσιάζονται βυζαντινές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά έπιπλα.
Εικ.53. Σταυρός λιτανείας, 14ος-15ος αιώνας.
Εικ.54. Η Σταύρωσις του Χριστού, 1520.

Εικ.55. Θεοτόκος η Κυκκώτισσα, 15ος-16ος αιώνας.
Απο τη σειρά των εικόνων εντυπωσιάζουν τα παλαιότερα έργα, τα οποία ανάγονται στον 13ο αιώνα, όπως οι εικόνες του Χριστού (Ε836), της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου (εικ.61), του ολόσωμου αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (γύρω στα 1280) με τον δωρητή της εικόνας Ιωάννη Μουτουλλά (Ε822), στην κάτω δεξιά γωνία, και η εικόνα του Αγίου Βασιλείου, (Ε834).

Απο τον 15ο-16ο αιώνα αναφέρουμε δεσποτική εικόνα Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου με την επιγραφή "ΜΡ ΘΥ Η Κυκηότισα" (εικ.55), από τις παλαιότερες με αυτή την επιγραφή, καθώς και την εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού, μαζί με τον δωρητή ιερέα Κύριλλο Κατζούρο, έργο του 1520 (εικ. 54).


For comments, corrections or additional information
© LogosNet Group, 1998. All rights reserved