Εικ.72. Η πρώτη σελίδα της λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
17ος-18ος αιώνας.

Εικ.73. Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Μικρογραφία από χειρόγραφο με τις τρεις Λειτουργίες.
17ος-18ος αιώνας.

Εικ.74. Ειλητάριο με τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
12ος αιώνας.
Στην τέταρτη και τελευταία αίθουσα του Μουσείου, ένα μικρό θολοσκεπές οκτάγωνο με εντοιχισμένες προθήκες, το οποίο ανοίγεται προς το τέρμα του ανατολικού τοίχου της αίθουσας 2, φιλοξενούνται αντικείμενα από περγαμηνή και χαρτί. Χειρόγραφα, μικρογραφημένα και μη, έγγραφα, βιβλία, που τύπωνε κατά καιρούς το μοναστήρι, χάρτινες εικόνες και σφραγίδες διανθίζουν τον μικρό αυτό χώρο. Από τα παλαιότερα είναι ένα αμφίγραφο περγαμηνό χειρόγραφο ειλητάριο μήκους 4,10 μέτρων, περιέχον τη Θεία Λειτουργία, το οποίο ανάγεται γύρω στόν 12ο αιώνα, εποχή, κατά την οποία ιδρύθηκε και η Μονή της Παναγίας του Κύκκου, (εικ.74).

Ενα άλλο επίσημο πατριαρχικό έγγραφο (αντίγραφο) του 1760 προέρχεται απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Σεραφείμ (1757-1761) και Υπογράφεται από τη σύνοδο του Οικουμενικού θρόνου, καθώς και από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Παϊσιο (1759-1767), και επιβεβαιώνει το σταυροπηγιακό καθεστώς της Μονής Κύκκου, ήτοι την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της ώς πρός τη διοίκησή της.

Αλλο κεφάλαιο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της Μονής είναι και οι χάρτινες εικόνες, χαρακτικά θρησκευτικού περιεχομένου, τα οποία τύπωνε και διαμοίραζε στους προσκυνητές της η Μονή κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ή χρησιμοποιούσε για την εικονογράφηση διαφόρων εντύπων. Απ' αυτά ξεχωρίζει μια επιχρωματισμένη χαλκογραφία μεγάλων διαστάσεων (εικ.71), η οποία τυπώθηκε στη Βενετία στα 1778, και απεικονίζει στο μέσο την Ελεούσα του Κύκκου και γύρω σε 15 διάχωρα σκηνές απο την ιστορία της αγίας Εικόνας και της Μονης Κύκκου.

Επίλογος

For comments, corrections or additional information
© LogosNet Group, 1998. All rights reserved