Σπάνιο στο είδος του αντικείμενο είναι το ξύλινο αντιμίνσιο της Μονής Κύκκου (εικ.36), έργο του 1653 και αφιέρωμα του αρχιεπισκόπου Νικηφόρου (1641-1674). Πέρα των εγχάρακτων συμβόλων του Πάθους και των λειψάνων, που φέρει στερεωμένα, σημαντικό είναι και ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση του Αποστόλου Πέτρου του 6ου αιώνα (εικ.37) και ένας κυκλικός καμέος με τον άγιο Δημήτριο (12ος αιώνας)(εικ.38).
Eik. 36 Ξύλινο αντιμίνσιο
1653.
Διαστάσεις: 42, 3 Χ 61,2 εκ.
Εικ. 37 Ο Απόστολος Πέτρος, πλακίδιο από ελεφαντόδοντο, 6ος αιώνας. Λεπτομέρεια εικ. 36.

Εικ. 38 Ο Αγιος Δημήτριος, καμέος από υαλόμαζα, 12ος αιώνας. Λεπτομέρεια εικ. 36.
Στον ίδιο τομέα της μικροξυλογλυπτικής δύναται να ενταχθεί και μια σειρά απο σταυρούς ευλογίας και αγιασμού, οι οποίοι αποτελούνται από μικρό ξυλόγλυπτο πυρήνα, δεμένο με μεταλλικό πλαίσιο. Στο μέσο κάθε πλευράς εικονίζονται αντίστοιχα η Σταύρωση και η Γέννηση ή η Βάπτιση του Χριστού, πλαισιωμένες απο άλλες Χριστολογικές ή Θεομητρικές σκηνές. Το πλαίσιο είναι καλυμμένο με χρυσοποίκιλτα συρματερά, κοκκιδωτά ή στικτά κοσμήματα, σμάλτα, κοράλλια, τουρκουάζ, μαργαριτάρια, κεχριμπάρια και πέτρες από υαλόμαζα.

Επιπρόσθετοι άγγελοι, δράκοντες, τρουλλίσκοι με μηνίσκους και περιστέρια, λωτόσχημα ανθέμια, ρόδακες και τουλίπες επιτείνουν τη διακόσμηση. Από τα μέσα του 18ου αιώνα και στον 19ο αιώνα η εξωτερική διακοσμητική διάθεση αυξάνει τόσο πολύ, ώστε να καλύπτει και να εξουδετερώνει τον ξυλόγλυπτο πυρήνα του σταυρού.


For comments, corrections or additional information
© LogosNet Group, 1998. All rights reserved