Από τη μεγάλη συλλογή καντηλιών, που έχει το μοναστήρι, εκτίθεται ένας περιορισμένος αριθμός αντιπροσωπευτικών δειγμάτων, αναρτημένων από εφυαλωμένα αυγά Κιουτάχειας. Πρόκειται για καντήλια, τα οποία παλαιότερα ήταν μπροστά στην Αγια Εικόνα της Θεοτόκου. Ελκύει το ενδιαφέρον μια καντήλα του 19ου αιώνα με εξεζητημένη διακόσμηση από επιχρυσώσεις, πολύχρωμες πέτρες από υαλόμαζα, κοράλλια, χυτούς εραλδικούς κρίνους, δικέφαλους αετούς, ημισέληνους, ενώ οι αλυσίδες ανάρτησης αποτελούνται από ολόσωμους αγγέλους, ανθέμια και εξαπτέρυγα (εικ.23). Εργο ιδιαίτερα εξεζητημένο ως προς τη διακόσμησή του και χαρακτηριστικό της σύζευξης στοιχείων διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων στη μεταβυζαντινή τέχνη (Ορθόδοξος Χριστιανισμός, Δυτικοευρωπαϊκό μπαρόκ και Ισλαμισμός).

Η Μονή Κύκκου φημίζεται και για την πλούσια συλλογή ιερών λειψάνων, που έχει στην κατοχή της, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά κιβώτια, κυριώς ξύλινα ή ασημένια, τις λειψανοθήκες. Οι πλείστες από αυτές έχουν σχήμα κλειστού βιβλίου, και είναι διακοσμημένες, εκτός από την Ελεούσα του Κύκκου, και με αγίους, των οποίων τεμάχια των λειψάνων βρίσκονται εντός. Εσωτερικά στη βάση σε αργυρό έλασμα δημιουργούνται θήκες για την τοποθέτηση των λειψάνων, καθώς και σταυρού. Ενδιαφέρουσα είναι η αργυρή πυραμιδόσχημη λειψανοθήκη του 1782, η οποία περιέχει την τίμα κάρα του αγίου Ιωάννη του Ποταμίτη, άγνωστου Κυπρίου αγίου (εικ.26).
Εικ.23. Καντήλα αργυρεπίχρυση, 19ος αιώνας.
Εικ.24. Ξύλινη βιβλιόσχημή λειψανοθήκη με αργυρεπίχρυσα ελάσματα. Σμύρνη 1801.

Εικ.25. Ξύλινη βιβλιόσχημή λειψανοθήκη με αργυρεπίχρυσα ελάσματα. Εργο Φιλίππου Χρυσοχού.
Μια άλλη ξύλινη λειψανοθήκη του 1801 προέρχεται από τη Σμύρνη, με ζωγραφισμένη εσωτερικά στο κάλυμμα την Παναγία του Κύκκου, έργο του Χατζή Λαμπρινού Σμυρναίου (εικ.24).
Εικ.26. Αργυρεπίχρυση λειψανοθήκη της κάρας του Αγίου Ιωάννη του Ποταμίτη, 1782.
Διαστάσεις: 36,5 Χ 23,3 Χ 13,4 εκ.
Από μικρασιατικό εργαστήριο, και ειδικά από την Καππαδοκία, προέρχεται και η λειψανοθήκη Σ949, έργο και αφιέρωμα του Φιλίππου Χρυσοχού, η οποία μεταξύ άλλων περιέχει και την παλάμη του αγίου Φιλίππου (εικ.25).


For comments, corrections or additional information
© LogosNet Group, 1998. All rights reserved